Ceremonie Kakaa

V rámci májské kosmovize, energie kakaa otevírá prostor k širšímu vnímání a otevírá srdce k ohleduplnější a láskyplné vizi. Uklidňuje, rozjasňuje mysl jež naslouchá svému srdci. Kakao nás zve k prožívání a vyjadřování náklonnosti ve spojení se vším kolem nás. Podporuje emociální rovnováhu, uzdravuje vztahy s bližními a je medicínou pro tělo i pro duši.

«Příroda je tvou Učitelkou. Život, ve kterém něco se rodí a pak zase umírá, má za svou velvyslankyni přírodu. Tvé srdce je oním klíčem k objevování jejích tajemství. Tvé tělo má stejnou přirozenost, otevři jej a objevíš moudrost Opeřeného Hada.»

Carlos Jesús Castillejos

Nepražené kakao chutná jako černá hořká čokoláda, neboť to je černá hořká čokoláda, pravá čokoláda! Kakaové boby jsou sušená semena plodů kakaovníku Theobroma cacao (theobroma znamená v řečtině pokrm bohů).

Kakao se řadí mezi tzv. „superfoods“. Obsahuje přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin planety.

Kakao obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů. Je zejména primárním zdrojem hořčíku a organické síry v přírodě, přičemž právě hořčík je považován za jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné standardní stravě, vedoucí k přílišnému výskytu srdečních chorob. Podle vědeckých výzkumů je také kakao nejbohatší plodinou na antioxidanty, obsahuje přibližně 10 % flavonoidních antioxidantů, což je 2x více než červené víno a 3x více než zelený čaj. Je to také 20x více než v praženém standardním kakaovém prášku dostupném na trhu. Antioxidanty v syrovém kakau jsou vysoce stabilní a snadno vstřebatelné pro lidský organismus.

Kakao má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky, často je spojována s láskou, potěšením, uvolněním a pocity štěstí. Látky, které byly pro tyto účinky zkoumány vědci, jsou mimo jiné anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin. Anandamid je endogenní kanabinoid přirozeně přítomný v lidském mozku, spojený s pocity blaženosti nebo uvolnění – ananda kupříkladu znamená v sánskrtu blaženost. Arginin je považován za přírodní stimulant. Tryptofan je esenciální aminokyselina, která je prekurzorem serotoninu, významného neurotransmiteru ovlivňujícím mimo jiné nálady a pocity. Fenyletylamin, který bývá nazýván hormonem lásky a štěstí, je endogenní amfetamin. Je syntetizován z aminokyseliny fenylalanin a je rovněž přítomen v kakau. V mozku vyvolává uvolnění dopaminu, dalšího neurotransmiteru, jež má vliv na nálady, ke zvýšené sekreci této látky dochází například při orgasmu. Díky těmto chemickým látkám je nepražené kakao skutečným antidepresivem, navozujícím dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti, včetně lehkých afrodiziakálních účinků.  Kakao v sobě navíc skrývá MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory), které zpomalují odbourávání anandamidu a dalších neurotrasmitterů, zajišťující tím jejich setrvání v krevním oběhu, a tak umožňují delší trvání příjemné nálady. Všechny tyto látky společně s hořčíkem a vitamíny řady B, které jsou důležité pro správnou funkci mozku, příznivě ovlivňují centrální nervový systém.

Kakao rovněž obsahuje vysoké množství theobrominu a zanedbatelné množství kofeinu. Theobromin tvoří 1 – 2 % obsahu kakaa. Stimuluje centrální nervový systém, uvolňuje svalstvo a rozšiřuje cévy, díky čemuž napomáhá snižování krevního tlaku. Stimuluje srdce a má diuretické účinky. Údaje o obsahu kofeinu se různí, ale všeobecně panuje shoda, že ho obsahuje velmi málo. Dokonce však existují výzkumy prokazující, že pražené kakaové boby ve vařené vodě vyvolávají efekt podobný šálku černé kávy (vzrušení nervového systému a krevního oběhu demonstrované zrychleným tepem), kdežto syrové nepražené kakao žádný podobný účinek nevykazuje.